De functie

Vorige fotoVolgende foto

Weten wat u wilt is eigenlijk het halve werk. Hoe zal de toekomstige tuin gebruikt gaan worden? Moeten de kinderen er lekker kunnen ravotten, houdt u van barbecuen of mag het meer een kijktuin worden? Het hele gezin moet zich er immers thuis in kunnen voelen. Nu, maar ook later. Een zekere flexibiliteit is dus wel zo prettig.

En gaat uw voorkeur uit naar een bloementuin, vijvertuin, rots- of een kruidentuin, of misschien wel een combinatie hiervan? Of wellicht naar een moestuintje met kweekkas, of een tuin vol fruit. Ook een tuinhuisje kan voor een goede aanvulling zorgen. Als schuurtje, prieeltje of 'tweede huis'.

Ook moet er rekening gehouden worden met een aantal randvoorwaarden. Hoe wordt de tuin omsloten, wat is de exacte ligging van tuindeuren en ingangen? Hoe ligt de tuin op de zon en waar zou u de terrasjes willen hebben? Welke delen van het uitzicht zijn mooi en welke minder fraaie delen moeten worden weggewerkt? Al pratend en denkend zet Herman ter Meer de belangrijkste elementen op papier.